Vélemények

Aki lazán és megerőltetés nélkül él, jobban legyűri a stresszt, hatékonyabban képes fokozni sport- és művészi teljesítményét, képes megelőzni bizonyos betegségeket, enyhíteni a fájdalmat.
Természetgyógyász Magazin

2019. augusztusában jelentünk meg nálad egy szombati délutánon egy kolléganőmmel. Nagyon inspiráló volt az első alkalom is, ezért nagyon szívesen mentünk újabb és újabb délutánokra. Én akkoriban még egyáltalán nem éreztem pozitív hatását az óráknak, sőt a délutánok végére még ha lehet egy kicsit  jobban fájt a derekam, a csípőm és az üllőidegem. Ennek ellenére nagyon inspiráló volt a délután minden alkalommal, eltekintve az utóhatástól. A fájdalmas pontok csak másnap-harmadnap múltak el, és észrevettem, hogy sokkal könnyebben megy a mozgás utána egy darabig. Ez az állapot stagnálni látszott és ekkor félbeszakadtak az órák a vírushelyzet miatt. Kb. 2 havi teljes leállás után újra kezdtem gyakorolni a meglévő leckékkel, amivel szép lassan elértem, hogy immár az órák végén is könnyedebb a mozgás, úgy ahogy azt a többiek is megemlítették a délutánok végén. Lassacskán szokásommá vált, útmutatásod alapján, és naponta többször is figyelem magam, megpróbálok pontosan rájönni arra, hogy mit miért csinálok, miért történnek velem a dolgok és egyszerűen megtapasztalni az „itt és a most”-ot. Ettől gyakran még a kedvem is derűssé válik.
Köszönettel: Sinka Imre

Gondolatok a Feldenkrais módszerről:

Kedves István!
A mai óra a biztonságot, az állandóságot jelentette a számomra ebben a káoszban, ami hirtelen ránk szakadt. Minden percét még sokkal tudatosan kiélveztem mint eddig bármikor. Úgy érzem, ez volt az egyik legjobb óra a számomra. Arról nem is beszélve, hogy a hátam 10 évet fiatalodott.
Hálásan köszönöm
Forster Kriszta (2020 március 10 – tombol a korona vírus)

Azon a kedd délelőttön esett is az eső. Pedig kedd délelőttönként nem szokott, hanem szinte mindig süt a nap. Ugyanis kedd délelőttönként van Feldenkrais óra Istvánnal. (erre a varázslatos összefüggésre István szokta felhívni a figyelmünket)
Ám azon az emlékezetes kedden esett és nagyon télvége volt. Annál inkább feltűnt, hogy milyen nagyon jóleső, kellemesen átmozgató, reménykeltő órát kaptam. És ennél még sokkal feltűnőbb volt ( nem csak nekem, hanem a körülöttem élőknek is) az egész napon át tartó jó közérzet, a “bármit képes lennék megtenni” érzés, a “tele vagyok energiával” arckifejezés. Kedves István! Még egy ilyen kedd délelőtt és neki állok kelt tésztát sütni és kitakarítani a garázst!
Dorcsák Szilvia

Azt képzeljük a fizikai testünk egy szerkezet, egy tárgy a szó szoros értelmében, valódi kapcsolatunk nincs vele, legfeljebb sanyargatjuk egy életen át, hogy kihozzuk belőle a lehetetlent, megfeleltessük az irreális elképzeléseinknek.  A testünk sokáig tűri, és emellett megőrzi az összes érzelmi, és gondolati tévelygésünket. Fel sem merül bennünk, mennyi görcsöt, fájdalmat hordoz, nemcsak önös érdekből, hanem hogy figyelmeztessen arra, hogy eltértünk a belső énünk irányától, a lelkiismeret szavát nem halljuk és kiszolgáljuk az állandóan követelőző személyiségünket.

A módszer látszólag a test mozgatása minimális erőkifejtés mellett, de ennél sokkal több. A fizikai testünkkel valóságos kapcsolatba hoz, és hozzásegít ahhoz, hogy  a megismerés folytán  felébredjünk, másképp szemléljük a világot.

A foglalkozások után kisüt a nap belül, a külvilág nem változik, csak az ahhoz való viszonyunk javul. Az ember  képes befejezni a különféle formákban megvalósított  önpusztítását.

Mindenkinek jó szívvel  ajánlom a „Feldenkraist”

Végtelen tisztelettel és köszönettel  Heimer Istvánnak a magam és  az óráit látogatók nevében.
dr Bíró Zsuzsanna  

Kedves István!
A szépen megfogalmazott gondolatok bennem is rezonanciát keltenek.
Egyszerű és célszerű oka volt, hogy kollégámmal elmentünk az órára. Engem motivál az olyan mozgás, ami nyugalmat sugároz, érzem az eredményét és nemcsak úgy mozgat, mint egy robotot. Akár az érzékelésünket is javítja.
Ahhoz, hogy az egész lényemhez közel kerüljek, a testemnek is jelen kell lenni. Azon keresztül tudom, hogy felszabadultam a hétköznapi terhek alól, hogy elmélyedtem valami olyan közegben, amiben áramlik az élet, az energia. A torna alatt a feszültségek megszűnnek és visszatér az életöröm. A három óra sem sok, ez jobb, mintha  röviden, gyorsan akarnánk túl lenni egy edzésen.
A nyáron olvastam Norman Doidge könyvét, a Hogyan gyógyul az agy?-at, melyben a módszer megteremtőjéről ír. Így kerek a történet. Az életet javító és meghosszabbító módszert visszaigazolják a neuroplaszticitásról szóló kutatások. Mégis oly egyszerűen kivitelezhető, hogy csak érezni kell saját mozgásunkat, élvezettel nyújtózkodni, mint egy cica, s ha kitartóak vagyunk, letisztulnak a gondolataink, érzéseink, érzékelésünk.
Üdvözlettel:
Visy Katalin

A Feldenkrais módszer® segítségével reális esélyünk van rá, hogy a modern kor egyik legkellemetlenebb mozgásszervi panaszától, a hát- és derékfájástól tartósan megszabaduljunk, és egyúttal egészségesebbé váljunk. Érdemes megpróbálni mindenkinek!                                                  –Dr. Tóth János ortopéd szakorvos

Nem régen hallottam a Feldenkrais módszerről. Kezdetben szkeptikusan  fogadtam  az ismertetéseket. Valami ” marketing” szöveget éreztem és ez taszított. Ugyanakkor már az első óra után nagyszerűen éreztem magam. Az ötödik után már alig vártam a következőt és nagy nagy örömmel mentem az órára. Érdekes változást vettem észre a testemben. Hihetetlen módon  hajlik a gerincem,úgy hajolok le egy leesett tárgyért, mintha gumiból lennék. Furcsa volt, hogy kérdéseket hallok, amelyre nem felelhetek, csak magamban, magamnak. Jó lett volna megbeszélni, de már megtanultam, hogy a választ magamnak adom. Soha egyetlen gyakorlat sem megerőltető, észrevétlenül hat a szervezetemre. Tanulom emellett a türelmet is. Minden alkalom más, mindig izgalmas, melyik testrészünk kerül előtérbe.
Köszönöm Heimer Istvánnak, lelkes híve: dr. Donáth Judit

Kedves  István!
Hálás szívvel gondolok Rád és arra a pillanatra, amikor határoztam, hogy  a nyári 3×2 órás Feldenkrais® tanfolyamodon részt kívánok venni.
A témakör a járás helyreigazításával kapcsolatos mozgás gyakorlatok épp aktuális fájdalmaim enyhítésére hatottak. Pár éve megváltozott munka körülményeim  miatt a hosszú évek ülőmunkáit felváltották a komoly fizikai erőt igénylő emelések, cipelések, órákon át tartó állás. Ettől a tevékenységtől váll és hátizmaim észrevehetően megnövekedtek, de a bal láb 3 pontos stabilsága kibillent-szinte egy ék alakú támaszként használhattam már legutóbb,- a teljes súlyt áthelyezve a jobb oldalra. Ettől a baloldalon deformációk és egyre gyakoribb fájdalmak jelentkeztek.
A mostani Feldenkrais gyakorlatai már az óra alatt érezhetően pontosan a problémámat vették célba.

A hatásuk mérhetően hatékony. Kezd visszatérni a szimmetria a két oldalam között,fájdalmaim a boka alatt és a csípőnél enyhültek, sőt időnként nincsenek- nagyon –nagyon örülök .
Köszönöm! Mária

Azért jelentkeztem a szemináriumra, mert kíváncsi voltam, hogy nekem mint mozgásterapeutának, akinek munkája, hobbija, élete a mozgás és a mozgás analizálása, mi újat fog mutatni. Azt hittem mindent tudok már arról, hogy hogyan mozog a testem hiszen annyit figyeltem már a testképző órákon. És meglepődtem, új felfedezéseket tettem. Egész más szemmel néztem a mozdulataimat. A belső szememmel. Nincs tükör, zene, elvárás, utasítás, csak én, a mozdulataim és egy halk rávezetés az oktatótól. Így még sohasem mélyedtem el egy-egy apró mozdulatban. Nagy élmény volt, köszönöm!
Sarkadi Márta, a Fájdalom Ambulancia gyógytornásza.

Már az első megtartott órák után világossá vált a számomra, hogy a Feldenkrais egy nagyon sokrétű, és hasznos módszer. A foglalkozások alatt, és után felfedeztem, hogy a módszer edzők, sportolók számára is kiválóan beépíthető az edzésmunkába. Egyszerre van: megelőző, fájdalmat csökkentő, ízületi mozgékonyságot növelő, nem utolsó sorban pedig stressz csökkentő hatása is. A gyakorlatok során észrevettem, hogy fejleszti a mozgás pontosságot, és mozgásérzetet ami egy jó sportoló számára elengedhetetlen.”
Matics Zsolt, a Fit4Race edzője

Kedves István!

Nagyon köszönöm az eddigi órákat, nagy élménnyel és tapasztalással lettem gazdagabb és persze a tanfolyam befejezése nem jelenti a gyakorlás végét, igyekszem eljutni a további óráidra.
Nehéz összefoglalni, hogy ilyen rövid idő alatt mi az, amit szavakban is ki tudok fejezni:
A Feldenkrais módszer® számomra az önismeret egy másik kapuja. Intelligens, integratív, nyugtató és erőt adó, mely révén jó érzés a bőrömben lenni.
Répássy Erika Okl. Iyengar jóga oktató

Nagyon várom a holnapi órát ! Már az első óra után, olyan testrészem is ellazult, ami már 10         éve egyre csak merevebb lett ! A föld felett lebegve mentem haza. A lábujjam hegyétől a fejem   búbjáig átalakultam. Annyira jólesett a séta, a mozgás. Annyira könnyű lettem ! És nem csak a testem, a fejem is ! Elszállt minden aggodalmam, minden fájdalmam Csodálatos,
Köszönöm: Szabó Kata

Kedves István!

Eddig még nem írtam levelet a tapasztalataimról, pedig már másfél éve járok hetente egyszer. Olvastam a dicsérő szép szavakat, de én olyat nem tudtam, mert nem az én világom.

Most a térdműtétem után leírom a tapasztalatomat. Meggyőződésem, hogy a szalag pótlását azért tudtam eddig elhúzni, mert jártam Hozzád, s a tüneteket enyhítettem ezzel. Azt már mondtam, hogy sajnos a szalag nem nőtt vissza, s a térdem instabilitása is megvolt. DE! Az orvosi zárójelentés megerősítette, hogy a porcok épek, s minden más rendben van a térdemben. Nem tudom leírni, mert latinul írták, s nem vagyok orvos. A lényeg, hogy nincs baj. Az Öcsém két éve esett át ilyen műtéten, s Neki komoly problémái vannak azóta is a térdével, a porccal stb.

Azt, hogy 3 év szalag nélküli járkálás után nincs bajom, én egyértelműen a Feldenkrais gyakorlatoknak, az óráknak tudom be. Köszönöm!!!! Az órákon sokszor éreztem a legegyszerűbb gyakorlatokat is nehéznek, s a végén mindig óriási könnyebbséget, lazaságot, felszabadultságot éreztem. Kívánom, hogy továbbra is ilyen lelkesen, hatékonyan tornáztass sok-sok embert. Üdvözlettel!
Ligeti Zsuzsa

Kedves István! Kicsit késve reagálok levelére, de annál több jó élménnyel. 🙂

Nagy megelégedésemre az Ön jóvoltából a foglalkozás után rég tapasztalt egyensúlyba kerültem, könnyedén tudtam mozogni, a másfél órás hazaút után is tele voltam energiával és lelkesen állapítottam meg, hogy több mindent végeztem el este, mint máskor egy  egész nap folyamán. Új a felismerésem ennek kapcsán, hogy nem kell a végletekig kihasználni a testem lehetőségei és nem kell mindenáron, görcsösen törekedni a tökéletességre.
Köszönet érte! Forrai Ágnes

A megszokások hasznosak, de ugyanakkor korlátot is jelentenek. Szükségesek fizikailag és érzelmileg is, de ahogy megváltoztatjuk megszokott viselkedésünket, egyúttal a korlátainktól is megszabadulunk. Erre (is) lehetőséget nyújt a Feldenkrais módszer. Enyhíti a fájdalmat, megkönnyíti a mozgást.
Barry Levine, egyetemi tanár CFP

Kedves István!

A közvetlen hatások közül a hatalmas könnyedséget és nyugalmat emelném ki ami rögtön érezhető volt. A hosszabb távú hatásokból hogy a gerincem háti szakaszának a mozgékonysága javult: könnyebben tudom fordítani a fejemet és a légzésem minősége is javult. Az egyéni gyakorlásra is jó hatása volt, igyekszem mindig valami változatosságot belevinni, különféle variációkat kitalálni. Ezenkívül az edzésre is igyekszem átvinni az itt tanultakat: mobilizálás, nyújtás, és nagyobb odafigyelés a mozgásra.

Ha össze kéne foglalnom a legkellemesebb élmény az volt számomra, hogy jobban megértettem az egész módszernek a lényegét és hogy ezt hogyan vihetem át a hétköznapokra.

Üdvözlettel és köszönettel a tanfolyamon kapott élményekért!
Dr. Papp Bence

Az tetszik, hogy pont a világ tendenciái ellen kell gondolkodni, cselekedni: nem „kell” semmit sem elérni.
Nagyon lazító, de néha mégis nehéz, elfáradok, és akkor örülök, hogy ilyen sok minden történt velem…
A tanár hangja kellemes, pont jó. Nagyra becsülöm, hogy javítja, ha látja, amikor valaki félreértelmezett valamit.
Karády Eszter

Az ember megszokta, hogy állításokat hall a különböző mozgásórákon: ezt csináld, így csináld, ezt kell közben érezned, és eredményként ezt a hatást éred majd el.

No, a Feldenkrais óra nem ilyen! István csak kérdezett, feltételezett, támpontokat vázolt fel, lehetőségeket villantott meg, és hagyta hogy ki-ki a maga tempójában a maga adott (test)tudat-szintjén, a maga személyiségének szűrőjén keresztül találja meg a válaszokat, a gyakorlatok segítségével. Először furcsán egyedül érzi magát az ember, várja a magyarázatot, várja hogy majd mindjárt biztosan előrukkolnak egy készre gyártott koordináta-rendszerrel, egy előre megrágott elmélettel.

Aztán óráról-órára elkezdi megízlelni ahogy tágulnak teste és szelleme korlátai, felfedezi mennyire nem élt eddig azzal a végtelen szabadsággal, ami valójában vele született tulajdonsága, teste és szelleme eredendő természetessége. Kezdi újratanulni a maga nyelvét.

Valami ilyesmi csapódott le bennem a tanfolyam után, ami nagy élmény volt. Bízom benne hogy ősszel tudom folytatni a tanulást.
Szirtes Balázs színművész, jóga oktató

Az óra után egyszerűen jobban érzem magam, jobban el tudok lazulni. Remek stresszoldó; a lelki problémák legjobb gyógyszere!
Vörös Valéria festőművész, shiatsu terapeuta

Dr. Moshe Feldenkrais módszere sok évvel megelőzte a hagyományos orvosi megközelítést.
Martin Rossman, orvos, író

A munkám nagyobbik része asztalnál való görnyedés, kisebb része autóvezetés és építkezéseken való ácsorgás. Már az elsõ alkalom után éreztem, hogy ez a fajta mozgásterápia segíteni fog rajtam. És valóban: minden területen érezhetően javul az állapotom.
Meller András belsőépítész

Feldenkrais forradalmi újítást jelent az egészség területén.
Smithsonian Magazine

Nehéz szavakat találni a Feldenkrais módszer® dicséretéhez. Számomra a sportkarrierem folytatásának a lehetőségét adta meg.
Chris Boyd amerikai atléta

A Feldenkrais módszer® olyan új távlatokat nyitott meg számomra a tenisz játékban, amiről nem is álmodtam és megszabadított az évek alatt felgyülemlett sok fájdalomtól, amit addig a profi teniszezés elkerülhetetlen velejárójának tartottam.
Tony Trear volt profi teniszező, jelenleg profik edzője

Nagyon, nagyon tudom ajánlani mindenkinek a Feldenkrais módszert® idősnek, fiatalnak egyaránt. Mindössze 2 hónapos rendszeres gyakorlás után elmondhatom, hogy az egész szervezetem szinte megújult, derékfájásom alig érezhető, olyan mozdulatokra leszek figyelmes, amelyeket egyszerűen évek óta nem tudtam megtenni, mintha megolajozódott volna az 55 éves szerkezet.
Hubai Anna

Minden alkalommal elbűvöl, amit csinálunk. A gyakorlatok látszólagos egyszerűségük mellett csodálatosan hatnak. Ha nem velem történik, el sem hiszem, hogy a múltkori óra után elmúlt a vállfájásom!
Üdvözlettel és köszönettel:
Uhre Olescher Szilvia

Már az első Feldenkrais® Funkcionális Integráció® (egyéni óra) után elmúlt a váll és kar fájdalmam. Igazi csoda! Nyolc masszázs és fizikoterápiás kezelés sem hozott eredményt. Köszönöm István, hogy megszabadított a fájdalomtól és hogy megtanultam, hogyan mozogjak tudatosabban és könnyebben. Képes vagyok hosszú sétákat tenni a kutyámmal, anélkül, hogy megfájdulna a derekam. Jobban alszom, és nem ébredek föl az éjszaka közepén. Hálás vagyok és nagyon boldog, hogy ilyen nagyszerű Feldenkrais® tanárra leltem itt Budapesten.
Margarete Lorenz, Deutsche Schule, Budapest

Hónapokig tartó súlyos ínhüvelygyulladásom múlt el néhány csoportos és egyéni óra után. Ha nem velem történik, biztos nem hiszem el, hogy ez lehetséges. Nagyon hálás vagyok, hogy újra tudok dolgozni! Továbbra is szorgalmasan járok az órákra. Amikor nem tudok menni, ‘elvonási tüneteim’ vannak!
Winter Zsolt

Kedves István!

Mióta az eszem tudom a mozgás,a sport jelenti nekem az életet. Szeretek mozogni és örömöm lelem benne.

Néhány évig sikerült egy kicsit túlfeszítenem a testem, az elmém és az érzelmi világom húrjait – mint jónéhányunknak manapság, és 33 éves létemre úgy éreztem magam mint egy 70-80 éves ember. Kissé összezavarodtam az élet dolgaiban és nagyon rám fért a regeneráció.

Az első óra közben még nagyon zaklatott voltam, pedig addigra már 3 éve meditáltam és 1 éve intenzív önismereti tréningre jártam, hogy jobbá tegyem az életem, és ez azzal kezdődött, hogy le kellett lassulnom. Hát az első órán az fogalmazódott meg bennem, hogy mikor fog már történni valami…? Felfedezni ezt a reakcióm, érdekes volt egy ilyen relaxált, lassított órán.

És kezdtem megszokni,és egyre jobban esett megnyugodni, járni az óráidra. A testemben, izmaimban, csontjaimban zajló érzékelésem kifinomultságát is jól esett felfedeznem.

Arra viszont nem számítottam, hogy még a szívemben lévő izmom feszülését és az óra hatására történő feszültség oldódását is érzékelni lehet a módszer ellazító hatásának eredményeként.

Az óráidon tanulom és tanultam meg, hogy kevesebbet, mint amennyi megy, és ezt átültettem az életemre, mert muszáj volt. Segíti a rohanó életünkből a lassabb tempóra váltást.

Órák után úgy érzem magam, mint annak idején óvodai alvás után ébredve.

Észrevettem, hogy elégedett, belső mosoly jelenik meg bennem és az arcomon az óra végére. Köszönöm. Már régóta arra vágytam, hogy önfeledten, természetesen mosolyogjak. Kicsit elfelejtettem. Köszönöm a segítséged, a kedvességed és a türelmed.

Nagyon megnyugtató, kellemes a hangod és segíti az elmélyült, a lassú mozgást és a befelé figyelést. És mivel sosem végezzük ugyanazokat a mozdulat sorokat, nincs időm agyalni és jól szórakozom. Pihenek.

Még egyszer hálásan köszönöm!
Pál Tímea jógaoktató, testnevelő tanár, személyi tréner Aerobik csapat világbajnoki 5. helyezett

Kedves István!

Minden alkalom nekem teljes kikapcsolódást is jelent, szinte végig becsukott szemmel végzem a gyakorlatokat és csak arra figyelek amit mondasz.

Sokat változott pozitív irányban a tartásom, a járásom, megpróbálok figyelni a mindennapi életben is a mozgásom milyenségére.

Meglepő, de majdnem mindig amikor például fáj a vállam vagy elaludtam a nyakam, az órán olyan irányú feladatok vannak amelyek segítenek. Szóval szerintem nagyon klassz dolog a mozgásnak ez a fajtája és sokat segít az élet minden területén.

Órák után mindig sétálok egy kicsit, ez segít a levezetésben és gondolkozásra is késztet.

Továbbra is sok sikert kívánok Neked a munkádban, szeretettel:
Kovácsné Erzsi

Ismerkedés a Feldenkrais® módszerrel, új mozgásélményekkel gazdagított, olyanokkal, melyeket mindenkinek, akinek a mozgásával, ízületeivel kapcsolatos bajai vannak, ki kellene próbálni. A lassan kivitelezett, változatos, a test minden részére kiható mozgások, nem is gondolnánk, mennyire a testünk mélyére hatnak és reményeim szerint, megfelelő idő és gyakorlás után, segítenek a felgyülemlett gondok megoldásában. A tanfolyam magas színvonalú vezetése ehhez hatékonyan hozzájárul.
Dr. Bársony Péter www.korkontroll.hu

Kedves István!

Megpróbálom megfogalmazni, hogy miért élvezem annyira az óráidat és ezzel együtt a Feldenkrais® módszert.

Oldott, békés légkört teremtesz, nincs teljesítménykényszer, mindenki halad a saját aznapi, éppen aktuális testi állapota szerint, hiszen mindannyian más adottságokkal rendelkezünk, más problémák miatt vagyunk ott. Nincs kötelező „csináld így, lélegezz úgy, ismételd 100x”. Ha semmit nem tennék az óra végéig, csak feküdnék, akkor se lenne gond.

A gyakorlatsor illetve az óra felépítése olyan, mint egy gyönyörű, logikus matematikai levezetés. Az óra elején végzett apró, pici, egyszerű mozdulatokból lassan bontakoznak ki a későbbi egyre bonyolultabb gyakorlatok. Műszaki agyamat egyszerűen elbűvöli, mindig várom és próbálom kitalálni a következő lépést.

Soha nem látott, egyszerű gyakorlatokkal minden egyes izmom meg van mozgatva, anélkül, hogy bárhol húzódást, fájdalmat éreznék, csak egyszerűen „jól és egyre jobban működök” utána.

Miután nagyon sok gyakorlat hoz létre új bal-jobb agyféltekés kapcsolatokat, látom, hogy csökken a reakcióidőm a vezetésnél, gyorsabban reagálok a problémákra, egyértelműen javítja a szellemi képességeimet.

A módszer megtanít felfedezni, megismerni a testem, az izmaimat, nagyon élvezem, hogy kipróbálhatunk különböző mozdulatokat, variációkat, légzéseket a gyakorlatok során, kikristályosodik, hogy hogyan lehet valóban egyre könnyebben, elegánsabban mozogni.

Érdemes megnézni, hogy mindannyian milyen kisimult, békés, mosolygós arccal lépünk ki a teremből az óra végén.
Forster Kriszta

Évfordulóhoz érkeztünk, egy évvel ezelőtt kezdtem járni az órákra…. Részemről óriási kíváncsisággal, mert nem tudtam mást a Feldenkrais módszerről®, csak hogy más, mint az aerobik.

Sosem sportoltam életem során, de az évek múlásával szaporodtak az öregség tünetei, fájó ízületek, görbülő hát, egy kéztörés sajgó helye így be kellett látnom, hogy változtatnom kell. Az első óra meglepetése volt, hogy képes voltam elvégezni a gyakorlatokat, utána pedig pillekönnyűnek éreztem magam és a mozgásomban is változást tapasztaltam.

Az egy év eredménye, hogy kisimult a hátam, már nem a lapockám helyén fekszem, és a fejem is kényelmesen leér a fekhelyre párna nélkül.

Jól vagyok, a tornának és Istvánnak köszönhetően.
Kerekes Aranka

Az óra után úgy érzem, mintha belevasaltál volna a szőnyegbe, annyira ellazul minden izmom, megszűnik minden feszültség. Mintha a fejem és a lelkem is ‘kivasalnád’! Testileg és lelkileg is felfrissülten érek haza.
Bárász Anna

Aki lazán és megerőltetés nélkül él a hétköznapokban, jobban le tudja gyűrni a stresszt, hatékonyabban képes fokozni sport- és művészi teljesítményét, képes megelőzni bizonyos betegségeket, enyhíteni a fájdalmat. A Feldenkrais módszer® az egyik leghatásosabb a mozgásszervi megbetegedések, az izommerevség, a krónikus fej-, hát- és ízületi fájdalmak esetében, balesetek és operációk után.
Természetgyógyász Magazin, 2003. január

A nyári tanfolyam jó ízelítőt adott a Feldenkrais® módszerről. Jó ötletnek tartottam 3×2 órás változatot. Saját tapasztalatom a tanfolyam alatt és utána: jó közérzet, könnyebb járás, egyenes testtartás, mozgékonyabb életvitel. Örülök, hogy részt vehettem ezen a nyári kurzuson és remélem az őszi heti esti tanfolyamra is eljutok.
Tassy Miklósné

Miért járok már másfél éve az órákra?

Az első óra után nagy nyugalmat, békét, elfogadást éreztem. Olyan “minden rendben van” érzést.

Emlékszem, hogy amikor a buszon utaztam hazafelé, nem értettem az emberek zaklatottságát, feszültségét és türelmetlenségét.
Később észrevettem, hogy a már régóta fennálló, szinte megszokottá vált térd-, váll-, és derékfájdalmaim is eltűntek. Észrevettem változást a testem felépítésében. Átrendeződés, és fogyás indult el.

A mozgásaimat- ebbe beletartozik a sport, és a mindennapi tevékenységek is- könnyebbnek, harmonikusabbnak érzem. A sportoknál jóval nagyobb a teherbírásom, mint eddig. Később jelentkezik a fáradtság. Ha esetleg hetek kimaradnak a sportolásból, nem visel meg az újrakezdés. Egyszóval olyan, mintha ki sem hagytam volna.

A mindennapi életemben, tevékenységeimben jobban tudok figyelni, koncentrálni, tudatosan jelen lenni.

Nemrég kezdtem el a csakrákról olvasni, és megtapasztaltam, hogy a gyakorlatok mennyire jól hatnak, és segítik egyensúlyba hozni az energetikai központunkat is.

Ha ezt így valaki elolvassa, lehet, hogy a túl sok pozitívum miatt kétkedés merül fel benne, vagy túl nagy lesz az elvárása, és csalódni fog, ha nem érzi meg gyorsan a kedvező változásokat. Ezért szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy másfél év tapasztalatait írtam le.”
Potyondi Mária gyógytornász

Mivel jómagam többféle táncórára járok, az fogott meg ebben a módszerben, hogy míg ott folyamatosan instrukciókat kapok, mit hogyan tegyek, addig itt a testemre van bízva, hogy az adott pillanatban mi az, amit meg tudok vele tenni.

A táncórákon sokszor nem a mozdulatokra figyelek, hanem arra, hogy minél jobb legyek, tehát egyfajta teljesítménykényszer „mozgat”. Ez igen zavaró tud lenni, sőt görcsössé teheti a mozgást.

A Feldenkrais módszer® meghozta azt az érzést számomra, amelyben mozgás közben is el tudok teljesen lazulni. Nem a testem határait próbálgatom vele, hanem azt, hogyan érzem jól magam a bőrömben egy-egy mozdulat közben.
Tóth Barbara táncoktató

Comments are closed.