Szombat délutáni Feldenkrais órák

Következő alkalom: 2017 április 8.

Hogyan csinálunk (majdnem ) mindent!

WALKING - FAMILY OF 4 W. DOGEzen a hétvégén mozgásunk ’építőköveivel’ ismerkedünk.
Hogyan tudunk ’majdnem’ mindent könnyebben, hatékonyabban, elegánsabban csinálni?

Vajon milyen az ’ideális’ mozgás?
Majdnem mindent megtanulunk, megértünk ezen a délutánon… majdnem mindent.

„A Feldenkrais módszer® meghozta azt az érzést számomra, amelyben mozgás közben is el tudok teljesen lazulni. Nem a testem határait próbálgatom vele, hanem azt, hogyan érzem jól magam a bőrömben egy-egy mozdulat közben.” – Tóth Barbara, táncoktató

” Azt hittem mindent tudok már arról, hogy hogyan mozog a testem, hiszen annyit figyeltem már a testképző órákon. És meglepődtem, új felfedezéseket tettem. Egész más szemmel néztem a mozdulataimat. A belső szememmel. Nincs tükör, zene, elvárás, utasítás, csak én és a mozdulataim. Így még sohasem mélyedtem el egy-egy apró mozdulatban. Nagy élmény volt, köszönöm!”
– Sarkadi Márta, a Fájdalom Ambulancia gyógytornásza.

Amennyiben kedvet érzel, hogy elindulj ezen a csodás fölfedező úton, jelentkezz mielőbb!

Ha felkeltette az érdeklődését, jelentkezzen mielőbb!

Időpont: április 8, szombat, 15-18 óráig.


Cím:
 Ajna Jóga – és Mozgásstúdió
1114 Bp, Bartók Béla út 80. I. emelet 2.

Részvételi díj: 5200,- Ft.
Jelentkezés, további információ: fstsbudapest@gmail.com,
Telefon: (1) 344-1-333, Mobil: (06-20) 973-94-89

Rendszeres tanfolyamok:

1. Ajna Jóga- és Mozgás Stúdió

Cím: Bp. XI. Bartók Béla út 80.
Órák: csütörtök 09 – 10 óráig
Részvételi díj: 9000,- Ft / 6 óra*, 1700,-Ft / alkalmanként.

2. Kájoni János Közösségi Ház

Cím: Bp. II. Szilfa utca 4.
Órák: kedden 09:30 – 10:30 óráig
Részvételi díj: 9000,- Ft / 6 óra*, 1700,-Ft /alkalmanként.

* 8 hétig érvényes

A tanfolyamokhoz folyamatosan lehet csatlakozni. Minden órán újat tanulunk!
A fenti tanfolyamok általában szeptembertől júniusig tartanak.

Előzetes érdeklődés ajánlott!

 3. Szombatonként 15-18 óra

Havonta, többé-kevésbé rendszeresen szombatonként 15-18 óráig
Feldenkrais órák különböző témában.
Cím:  Ajna Jóga – és Mozgásstúdió
1114 Bp, Bartók Béla út 80. I. emelet 2.

Egy vélemény: Kedves István! Kicsit késve reagálok levelére, de annál több jó élménnyel:)
Nagy megelégedésemre az Ön jóvoltából a foglalkozás után rég tapasztalt egyensúlyba kerültem, könnyedén tudtam mozogni, a másfél órás hazaút után is tele voltam energiával és lelkesen állapítottam meg, hogy több mindent végeztem el este, mint máskor egy  egész nap folyamán.
Új a felismerésem ennek kapcsán, hogy nem kell a végletekig kihasználni a testem lehetőségei és nem kell mindenáron, görcsösen törekedni a tökéletességre.
Köszönet érte! Forrai Ágnes

FELDENKRAIS KÉP 10Hogyan tehetjük szabadabbá a nyakunkat?
Előfordult már hogy reggel ébredéskor nem tudta
elfordítani a fejét? ‘Elaludta’ a nyakát és napokig
fájdalmas volt minden mozdulat?

Megtanuljuk, hogy a nyak ‘szabadsága’ hogyan kapcsolódik a vállunkhoz, a derekunkhoz, és a medencénkhez.
Sőt, még a szemünkhöz is.  Az egész gerincoszlopot kell szabaddá tennünk ha nem csak pillanatnyi/tüneti megoldást szeretnénk. Ha ‘csak’ a fejünket akarjuk elfordítani, a vállunkat, mellkasunkat, hátunkat mereven tartjuk, az előbb-utóbb krónikus fájdalom kialakulásához vezethet.

A Feldenkrais módszer® segítségével megszabadulunk a rossz beidegződésektől. Jobban ’használjuk’ a testünket. Enyhülnek, szűnnek a fájdalmak.

Amennyiben kedvet érez, hogy elinduljon ezen a csodás fölfedező úton, jelentkezzen mielőbb!

Korábbi résztvevők írták:

Minden alkalommal elbűvöl, amit csinálunk. A gyakorlatok látszólagos egyszerűségük mellett csodálatosan hatnak. Ha nem velem történik, el sem hiszem, hogy a múltkori óra után elmúlt a vállfájásom! Üdvözlettel és köszönettel: Uhre Olescher Szilvia

“Néhány óra után olyan mozdulatokra lettem figyelmes, amiket már évek óta nem tudtam megtenni. Mintha megolajozódott volna az 55 éves szerkezet”. Hubai Anna. 

Már az első óra után, olyan testrészem is ellazult, ami már 10 éve egyre csak merevebb lett! Szerdán a föld felett lebegve mentem haza. A lábujjam hegyétől a fejem bújáig átalakultam. Annyira jólesett a séta, a mozgás. Annyira könnyű lettem! És nem csak a testem, a fejem is! Elszállt minden aggodalmam, minden fájdalmam. Hálásan köszönöm! Szabó Kata

A közvetlen hatások közül a hatalmas könnyedséget és nyugalmat emelném ki, ami rögtön érezhető volt. A hosszabb távú hatásokból hogy a gerincem háti szakaszának a mozgékonysága javult: könnyebben tudom fordítani a fejemet és a légzésem minősége is javult. Az edzésre is igyekszem átvinni az itt tanultakat: nagyobb odafigyelés a mozgásra és ezt hogyan vihetem át a hétköznapokra. Üdvözlettel és köszönettel a tanfolyamon kapott élményekért. Dr. Papp. Bence 

 

A mozgás szabadsága

FELD KÉP - GYEREKMit jelent az öregedés? Talán a szaporodó ráncokat, talán azt, hogy nehézkesen reagálunk a változásra? Ezt is, azt is, de a fő bűnős: a szokásaink. Ha automatikusan, gépiesen élünk a szokásaink rabságában, és ugyanazokat a mozdulatokat, ugyanúgy végezzük, az előbb-utóbb krónikus fájdalom kialakulásához vezethet.

Amikor megszokott mozdulatok helyett újakat tanulunk  és a Feldenkrais módszer® segítségével fölfedezzük hogy ugyanazt a mozdulatot nem egy, kettő, hanem akár húsz különböző módon is végre tudjuk hajtani, akkor hatékonyabban használjuk a testünket, elegánsabban mozgunk és kevésbé fáradunk el a nap végére. Kevésbé kopnak a csontjaink/ízületeink. Így leszünk lélekben és testben is fiatalabbak, erősebbek és hajlékonyabbak. Manapság többségünk sokkal fiatalabbnak látszik/érzi magát mint a szüleink, nagyszüleink – amikor egy 50 éves már idősnek számított. DE a lehetőségeinkkel korán sem élünk igazán.

És miért a baba? Mert a babáktól, kisgyerekektől is sokat tanulhatunk. Ha hagyják a babát, vagy megfelelő módon segítik, ahogy a világhírű gyermekgyógyász, Dr. Pikkler Emmi is tanította, akkor nem fog fölöslegesen erőlködni, fogcsikorgatva küzdeni.

Amennyiben kedvet érez, hogy elinduljon ezen a csodás fölfedező úton, jelentkezzen mielőbb!

A mozdulat, amit megtanulunk, automatikussá válik.

Legyen valaki akár sportoló, fogorvos, modell vagy kozmetikus… a napi rendszerességgel végzett egyforma mozdulatok jellemzőek lesznek ránk és ugyanakkor korlátot is jelentenek. Sérülés, trauma esetén rögtön igyekszünk minimalizálni a fájdalmat  és maximalizálni a kontrollt. Ebből a nem-tudatos alkalmazkodásból alakul majd ki a bicegés, a rossz testtartás, amit mindannyian jól ismerünk. Ha félünk a fájó lábbal lépni vagy óvjuk a vállunkat, a rossz mozdulat még a fájdalom elmúltával is megmarad.

Az hogy automatikusan tudunk mozogni, áldás és átok egyszerre.

A gondolkodás nélküli mozgás – ahogy lélegzünk, fűzzük be a cipőnket, vagy gesztikulálunk –  egyszerre szabaddá tesz és ugyanakkor elválaszt minket a testünktől. Amikor már minden mozgás automatikusan történik, nagyon nehéz megváltoztatni hogyan viselkedjünk, hogyan reagáljunk.

A Feldenkrais® órán fokozatosan megszabadulunk ettől az automatizmustól. Minden óra egy kaland, egy fölfedező út, amikor megtapasztaljuk azt a képességünket hogyan tudunk könnyebben, kevesebb erőlködéssel mozogni hogy testileg-lelkileg szabadabbak lehessünk.

Comments are closed.