Folytatódnak két hetente a  szombat délutáni Feldenkrais®
órák a Bartók Béla úti Ajna Jóga stúdióban és az Ananda jóga stúdióban a Bartók Béla út másik oldalán mihelyst a járványnak vége!

Következő szombat délutáni Feldenkrais® foglalkozás:

Időpont: 2021. ???? 15-18 óráig. 
Részvételi díj: 6000,- Ft.
Cím:
 Ajna Jóga Stúdió, XI. Bartók Béla út 80.I.e.
Jelentkezés: E-mail: fstsbudapest@gmail.com,
Tel: (06-20) 973-94-89
  
További tervezett szombati időpontok 2021-ben:
????

A rendszeres tanfolyamok 

1. Ajna Jóga- és Mozgás Stúdió – jelenleg szünetel
Cím: Bp. XI. Bartók Béla út 80.
Órák: csütörtök 09 – 10 óráig
Részvételi díj: 8500,- Ft / 5 óra*, 2000,-Ft / alkalmanként.

2. Kájoni János Közösségi Ház – jelenleg szünetel
Cím: Bp. II. Szilfa utca 4.
Órák: kedden 10:00 – 11:00 óráig
Részvételi díj: 2000,-Ft /alkalmanként.

* 8 hétig érvényes
A tanfolyamokhoz folyamatosan lehet csatlakozni. Minden órán újat tanulunk!
A fenti tanfolyamok általában szeptember végétől júniusig közepéig tartanak amikor nincs járvány. 
Előzetes érdeklődés ajánlott!

A Zen és a Feldenkrais módszer®
Azt gondolnánk, hogy ez az óra/lecke a vállról, a csípő ízületről, vagy hasonlóról szól.

De nem, minden óra arról is szól, hogy valami olyant tapasztalunk meg magunkról, amit még soha nem tapasztaltunk. Amikor kilépünk önmagunkból és valami teljességet élünk át. És ez jelenti a gyógyulást, mert a betegségek nagy része, a rák, a szklerózis multiplex, a magas vérnyomás, az autoimmun betegségek… mind a belső egyensúly hiányára utalnak. Amikor nem önmagunk vagyunk, amikor mások elvárásainak akarunk megfelelni, amikor nem tudunk nemet mondani. Ekkor leszünk betegek és ekkor figyelmeztet a testünk, hogy állj, változtass! Angolul a gyógyulás recovery, vagyis az igazi énünk megtalálása. Ezért lehetséges, hogy számosan egy súlyos betegséget életük legnagyobb áldásának tekintenek. Ebben (is) segíthet a Feldenkrais módszer a mozgáson keresztül, amikor megismerjük hogy csinálunk valamit a megszokott módon és milyen más lehetőségeink vannak. És nem csak a mozgásban. Ahogy egyik résztvevő, Vörös Valéria festőművész és shitazu terapeuta is írta: “A lelki problémák legjobb gyógyszere”. “Megnyugtató és erőt adó” írta Répássy Erika okleveles Iyengar jóga oktató. Ez valóban így van, hiszen a lelki problémák a testünkben jelentkeznek és amikor a testünket rendbe hozzuk a lelkünk is gyógyul. 

Az, hogy az óra után könnyebben mozgunk, jobban érezzük magunka, esetleg a váll, hát stb. fájdalmunk is elmúlik – mindez csak a járulékos, bár nem elhanyagolható hatás.

Hasonlatos ahhoz, amikor a Roshi (Zen-Mester) a Rinzai hagyomány szerint föltesz egy kérdést, egy ’koant’, ami megválaszolhatatlan. Nincs rá válasz. Eddigi tapasztalataink, a megszokott reakcióink nem elégségesek. A Roshi azt kérdezi például, hogy „Mi az élet értelme?” Vagy: “Hogyan szól egy tenyér ha csattan?” Minden alkalommal, amikor a tanítvány a válaszol valami sablonosat, ami erről kialakult a fejében, tükrözve az önmagáról kialakított képet, a Roshi visszaküldi a párnájára – ott ül és meditál. Ez újra és újra megismétlődik amíg valaki elmozdul a megszokottól, amikor a kérdés-feleletre már nem a megszokott beidegződések alapján válaszol és spontán megoldja a koant.

Valami hasonló történhet a Feldenkrais órán is.

A mozgás szabadsága

Mit jelent az öregedés? Talán a szaporodó ráncokat, talán azt, hogy nehézkesen reagálunk a változásra? Ezt is, azt is, de a fő bűnős: a szokásaink. Ha automatikusan, gépiesen élünk a szokásaink rabságában, és ugyanazokat a mozdulatokat, ugyanúgy végezzük, az előbb-utóbb krónikus fájdalom kialakulásához vezethet.

Amikor megszokott mozdulatok helyett újakat tanulunk  és a Feldenkrais módszer® segítségével fölfedezzük hogy ugyanazt a mozdulatot nem egy, kettő, hanem akár húsz különböző módon is végre tudjuk hajtani, akkor hatékonyabban használjuk a testünket, elegánsabban mozgunk és kevésbé fáradunk el a nap végére. Kevésbé kopnak a csontjaink/ízületeink. Így leszünk lélekben és testben is fiatalabbak, erősebbek és hajlékonyabbak. Manapság többségünk sokkal fiatalabbnak látszik/érzi magát mint a szüleink, nagyszüleink – amikor egy 50 éves már idősnek számított. DE a lehetőségeinkkel korán sem élünk igazán.

És miért a baba? Mert a babáktól, kisgyerekektől is sokat tanulhatunk. Ha hagyják a babát, vagy megfelelő módon segítik, ahogy a világhírű gyermekgyógyász, Dr. Pikkler Emmi is tanította, akkor nem fog fölöslegesen erőlködni, fogcsikorgatva küzdeni.

Amennyiben kedvet érez, hogy elinduljon ezen a csodás fölfedező úton, jelentkezzen mielőbb!

A mozdulat, amit megtanulunk, automatikussá válik.

Legyen valaki akár sportoló, fogorvos, modell vagy kozmetikus… a napi rendszerességgel végzett egyforma mozdulatok jellemzőek lesznek ránk és ugyanakkor korlátot is jelentenek. Sérülés, trauma esetén rögtön igyekszünk minimalizálni a fájdalmat  és maximalizálni a kontrollt. Ebből a nem-tudatos alkalmazkodásból alakul majd ki a bicegés, a rossz testtartás, amit mindannyian jól ismerünk. Ha félünk a fájó lábbal lépni vagy óvjuk a vállunkat, a rossz mozdulat még a fájdalom elmúltával is megmarad.

Az hogy automatikusan tudunk mozogni, áldás és átok egyszerre.

A gondolkodás nélküli mozgás – ahogy lélegzünk, fűzzük be a cipőnket, vagy gesztikulálunk – egyszerre szabaddá tesz és ugyanakkor elválaszt minket a testünktől. Amikor már minden mozgás automatikusan történik, nagyon nehéz megváltoztatni hogyan viselkedjünk, hogyan reagáljunk.

A Feldenkrais® órán fokozatosan megszabadulunk ettől az automatizmustól. Minden óra egy kaland, egy fölfedező út, amikor megtapasztaljuk azt a képességünket hogyan tudunk könnyebben, kevesebb erőlködéssel mozogni hogy testileg-lelkileg szabadabbak lehessünk.

Élni a jelenben – A Lassítás Művészete 

„Amikor egy helyes lánnyal töltesz két órát, az két percnek tűnik. Amikor a forró tűzhelyen ülsz két image009percig, az két órának tűnik. Ez a relativitás.” Albert Einstein

Szinte Mindenki panaszkodik, milyen gyorsan repül az idő. Nincs időnk semmire. A nyugdíjasoknál sem jobb a helyzet. Sőt!

 

De ha Einsteinnek igaza van, akkor az idő is csak egyfajta érzékelés.
Minél gyorsabbak vagyunk, annál gyorsabban szalad az idő.
Mi lenne ennek az ellentéte? Hát a lassítás természetesen!
Jeremy Rifkin Időháború c. könyvében azt javasolja, hogy amikor az idő túl gyorsnak tűnik, a legjobb ha megállunk és megpróbálunk a ’jelenben’ létezni, ahol nincs is idő mert minden pillanat éppen most van.

Minden Feldenkrais óra lehetőség, hogy kicsit megállítsuk az időt. Mivel az órán lassan végezzük a mozdulatokat, gyakran megállunk, figyeljük és érzékeljük a testünket mindez csökkenti a stresszt és a szorongást, a rohanó életmód két következményét.

Ha mindenki lefeküdne időnként a padlóra és csak a légzésére figyelne, talán nem is lenne háború ?

Ha meg akarja mindezt tapasztalni, ha szeretne
kevesebb erőlködéssel, könnyebben,
kellemesebben élni, jöjjön el egy órára! Már az első óra után érezni fogja a különbséget!

“Ahogy idősebbek leszünk, az életünk során ért események fizikai fájdalom, rossz testtartási szokások, stressz és korlátozott mozgásképesség formájában manifesztálódnak a testünkben. Az enyhe stressz jó hatással van mentális és fizikai hatékonyságunkra, de a krónikus stressz mérgező – mentális és fizikai betegségeket okozhat. Fokozott testi tudatosságra és relaxációs technikákra van szükségünk, hogy az idegrendszerünk működését karban tartsuk. Ahogy tudatossá válnak gondolkodásunk és létünk nem-tudatos mintái, lassan megszabadulunk szokásaink rabságából.”
Dr. M. Feldenkrais

Korábbi résztvevők írták:

Kedves István! Kicsit késve reagálok levelére, de annál több jó élménnyel:)
Nagy megelégedésemre az Ön jóvoltából a foglalkozás után rég tapasztalt egyensúlyba kerültem, könnyedén tudtam mozogni, a másfél órás hazaút után is tele voltam energiával és lelkesen állapítottam meg, hogy több mindent végeztem el este, mint máskor egy  egész nap folyamán.
Új a felismerésem ennek kapcsán, hogy nem kell a végletekig kihasználni a testem lehetőségei és nem kell mindenáron, görcsösen törekedni a tökéletességre.
Köszönet érte! Forrai Ágnes

Azt hittem mindent tudok már arról, hogy hogyan mozog a testem, hiszen annyit figyeltem már a testképző órákon. És meglepődtem, új felfedezéseket tettem. Egész más szemmel néztem a mozdulataimat. A belső szememmel. Nincs tükör, zene, elvárás, utasítás, csak én és a mozdulataim. Így még sohasem mélyedtem el egy-egy apró mozdulatban. Nagy élmény volt, köszönöm! Sarkadi Márta, a Fájdalom Ambulancia gyógytornásza.

A közvetlen hatások közül a hatalmas könnyedséget és nyugalmat emelném ki, ami rögtön érezhető volt. A hosszabb távú hatásokból hogy a gerincem háti szakaszának a mozgékonysága javult: könnyebben tudom fordítani a fejemet és a légzésem minősége is javult. Az edzésre is igyekszem átvinni az itt tanultakat: nagyobb odafigyelés a mozgásra és ezt hogyan vihetem át a hétköznapokra. Üdvözlettel és köszönettel a tanfolyamon kapott élményekért. Dr. Papp. Bence 

Minden alkalommal elbűvöl, amit csinálunk. A gyakorlatok látszólagos egyszerűségük mellett csodálatosan hatnak. Ha nem velem történik, el sem hiszem, hogy a múltkori óra után elmúlt a vállfájásom! Üdvözlettel és köszönettel: Uhre Olescher Szilvia

Néhány óra után olyan mozdulatokra lettem figyelmes, amiket már évek óta nem tudtam megtenni. Mintha megolajozódott volna az 55 éves szerkezet. Hubai Anna

Szeretettel ajánlom István óráit
Az autók olajcseréje lehet ilyen Simán, olajozottan és folyékonyan mozogni, fantasztikus !!
Igazi csoda és ez még “csak” a fizikai szint.
Szabó Kata személyi edző, Pilates stúdió, Pomáz

A Feldenkrais módszer® meghozta azt az érzést számomra, amelyben mozgás közben is el tudok teljesen lazulni. Nem a testem határait próbálgatom vele, hanem azt, hogyan érzem jól magam a bőrömben egy-egy mozdulat közben.
Tóth Barbara táncoktató

Comments are closed.