Szombat délutáni Feldenkrais órák

Következő alkalom: 2017. június 10.

Középpontban a gerincoszlop

A Feldenkrais Módszer®segítségével reális esélyünk van rá, hogy a modern kor egyik legkellemetlenebb mozgásszervi panaszától, a hátfájástól tartósan megszabaduljunk, és egyúttal egészségesebbé váljunk. Érdemes megpróbálni mindenkinek! – Dr. Tóth János ortopéd szakorvos

– Ha minden hát probléma oka a fokozott lordosis lenne, akkor milliók szenvednének ettől folyamatosan.
– Ha a kiegyenesedett lordosis lenne a megfelelő, akkor, akinek ilyen a gerince, mentes lenne minden fájdalomtól.
– Ha a hajlékony hát jelentené a megoldást, akkor a táncosoknak, sportolóknak soha nem fájna a háta/dereka.
– Ha a gyenge hasizom lenne az ok, akkor minden gyerek hátfájásról panaszkodna.
– Ha a két lábra emelkedés lenne a hát/derékfájdalom oka, akkor generációk sokasága élne folyamatos agóniában.

FELD KÉP - GYEREKEzen a délutánon megismerjük, hogyan tudunk megszabadulni a rossz beidegződésektől, a megszokások rabságából. Amikor nem egy vagy kettő, hanem több lehetőség közül választhatunk, az lesz az igazi szabadság. Ha mindig ugyanazt a mozgásformát választjuk, az előbb-utóbb krónikus fájdalom kialakulásához vezethet. Erőlködés, ’streching’ nélkül lesz szabadabb a mozgásunk, könnyebben fogunk fordulni akár autóvezetés közben, amikor eltesszük az edényeket, vagy amikor a komputeren dolgozunk. Jobban ’használjuk’ a testünket, ahogy új életet lehelünk nem csak a gerincoszlopba, de szabadabbnak érezzük majd a hátunkat, a vállunkat, a fejünket és a nyakunkat is!

Ha szeretne elindulni ezen a csodálatos felfedező úton, jelentkezzen mielőbb!
Időpont: június 10, szombat, 15-18 óráig.
Cím: Budajóga, Bp. II. Szilágyi Erzsébet fasor 69. fsz. 2. 17-es kapucsengő
Részvételi díj: 5200,- Ft.
Jelentkezés, további információ:
E-mail: fstsbudapest@gmail.com,
Telefon: (1) 344-1-333, Mobil: (06-20) 973-94-89

Rendszeres tanfolyamok:
1. Ajna Jóga- és Mozgás Stúdió
Cím: Bp. XI. Bartók Béla út 80.
Órák: csütörtök 09 – 10 óráig
Részvételi díj: 9000,- Ft / 6 óra*, 1700,-Ft / alkalmanként.

2. Kájoni János Közösségi Ház
Cím: Bp. II. Szilfa utca 4.
Órák: kedden 10:00 – 11:00 óráig
Részvételi díj: 9000,- Ft / 6 óra*, 1700,-Ft /alkalmanként.

* 8 hétig érvényes

A tanfolyamokhoz folyamatosan lehet csatlakozni. Minden órán újat tanulunk!
A fenti tanfolyamok általában szeptembertől júniusig tartanak.

Előzetes érdeklődés ajánlott!

 3. Szombatonként 15-18 óra

Havonta, többé-kevésbé rendszeresen szombatonként 15-18 óráig
Feldenkrais órák különböző témában.

Egy vélemény: Kedves István! Kicsit késve reagálok levelére, de annál több jó élménnyel:)
Nagy megelégedésemre az Ön jóvoltából a foglalkozás után rég tapasztalt egyensúlyba kerültem, könnyedén tudtam mozogni, a másfél órás hazaút után is tele voltam energiával és lelkesen állapítottam meg, hogy több mindent végeztem el este, mint máskor egy  egész nap folyamán.
Új a felismerésem ennek kapcsán, hogy nem kell a végletekig kihasználni a testem lehetőségei és nem kell mindenáron, görcsösen törekedni a tökéletességre.
Köszönet érte! Forrai Ágnes

FELDENKRAIS KÉP 10

Korábbi résztvevők írták:
Minden alkalommal elbűvöl, amit csinálunk. A gyakorlatok látszólagos egyszerűségük mellett csodálatosan hatnak. Ha nem velem történik, el sem hiszem, hogy a múltkori óra után elmúlt a vállfájásom! Üdvözlettel és köszönettel: Uhre Olescher Szilvia


“Néhány óra után olyan mozdulatokra lettem figyelmes, amiket már évek óta nem tudtam megtenni. Mintha megolajozódott volna az 55 éves szerkezet”. Anna. 

Már az első óra után, olyan testrészem is ellazult, ami már 10 éve egyre csak merevebb lett! Szerdán a föld felett lebegve mentem haza. A lábujjam hegyétől a fejem bújáig átalakultam. Annyira jólesett a séta, a mozgás. Annyira könnyű lettem! És nem csak a testem, a fejem is! Elszállt minden aggodalmam, minden fájdalmam. Hálásan köszönöm! Szabó Kata

A közvetlen hatások közül a hatalmas könnyedséget és nyugalmat emelném ki, ami rögtön érezhető volt. A hosszabb távú hatásokból hogy a gerincem háti szakaszának a mozgékonysága javult: könnyebben tudom fordítani a fejemet és a légzésem minősége is javult. Az edzésre is igyekszem átvinni az itt tanultakat: nagyobb odafigyelés a mozgásra és ezt hogyan vihetem át a hétköznapokra. Üdvözlettel és köszönettel a tanfolyamon kapott élményekért. Dr. Papp. Bence 

A mozgás szabadsága

FELD KÉP - GYEREKMit jelent az öregedés? Talán a szaporodó ráncokat, talán azt, hogy nehézkesen reagálunk a változásra? Ezt is, azt is, de a fő bűnős: a szokásaink. Ha automatikusan, gépiesen élünk a szokásaink rabságában, és ugyanazokat a mozdulatokat, ugyanúgy végezzük, az előbb-utóbb krónikus fájdalom kialakulásához vezethet.

Amikor megszokott mozdulatok helyett újakat tanulunk  és a Feldenkrais módszer® segítségével fölfedezzük hogy ugyanazt a mozdulatot nem egy, kettő, hanem akár húsz különböző módon is végre tudjuk hajtani, akkor hatékonyabban használjuk a testünket, elegánsabban mozgunk és kevésbé fáradunk el a nap végére. Kevésbé kopnak a csontjaink/ízületeink. Így leszünk lélekben és testben is fiatalabbak, erősebbek és hajlékonyabbak. Manapság többségünk sokkal fiatalabbnak látszik/érzi magát mint a szüleink, nagyszüleink – amikor egy 50 éves már idősnek számított. DE a lehetőségeinkkel korán sem élünk igazán.

És miért a baba? Mert a babáktól, kisgyerekektől is sokat tanulhatunk. Ha hagyják a babát, vagy megfelelő módon segítik, ahogy a világhírű gyermekgyógyász, Dr. Pikkler Emmi is tanította, akkor nem fog fölöslegesen erőlködni, fogcsikorgatva küzdeni.

Amennyiben kedvet érez, hogy elinduljon ezen a csodás fölfedező úton, jelentkezzen mielőbb!

A mozdulat, amit megtanulunk, automatikussá válik.

Legyen valaki akár sportoló, fogorvos, modell vagy kozmetikus… a napi rendszerességgel végzett egyforma mozdulatok jellemzőek lesznek ránk és ugyanakkor korlátot is jelentenek. Sérülés, trauma esetén rögtön igyekszünk minimalizálni a fájdalmat  és maximalizálni a kontrollt. Ebből a nem-tudatos alkalmazkodásból alakul majd ki a bicegés, a rossz testtartás, amit mindannyian jól ismerünk. Ha félünk a fájó lábbal lépni vagy óvjuk a vállunkat, a rossz mozdulat még a fájdalom elmúltával is megmarad.

Az hogy automatikusan tudunk mozogni, áldás és átok egyszerre.

A gondolkodás nélküli mozgás – ahogy lélegzünk, fűzzük be a cipőnket, vagy gesztikulálunk –  egyszerre szabaddá tesz és ugyanakkor elválaszt minket a testünktől. Amikor már minden mozgás automatikusan történik, nagyon nehéz megváltoztatni hogyan viselkedjünk, hogyan reagáljunk.

A Feldenkrais® órán fokozatosan megszabadulunk ettől az automatizmustól. Minden óra egy kaland, egy fölfedező út, amikor megtapasztaljuk azt a képességünket hogyan tudunk könnyebben, kevesebb erőlködéssel mozogni hogy testileg-lelkileg szabadabbak lehessünk.

Comments are closed.