Következő szombat délutáni Feldenkrais foglalkozá február 24-én!

Visszafordíthatóan…naótahtídrofassziV

“Ha tudjuk mit csinálunk, azt is tudjuk hogy mit akarunk.” M. Feldenkrais
Vajon hogyan juthatunk el ahhoz, hogy “tudjuk mit csinálunk”?

A tudatosság fejlesztése a kulcs hogy “tudjuk mit csinálunk”.

Amikor amit csinálunk VISSZAFORDÍTHATÓ, akkor mondhatjuk igazán, hogy van választásunk hogy mit csinálunk és hogyan.

Azt fogjuk megtapasztalni, hogyan tudunk könnyebben, kevesebb erőlködéssel mozogni, irányt változtatni bármelyik pillanatban.

Ahogy fejlesztjük a képességünket a “visszafordíthatóságra” a Feldenkrais módszer® segítségével, megtapasztaljunk hogy ez milyen hatással lesz a mozgásunkra, érzelmeinkre és a gondolkodásunkra.

Amennyiben kedvet érez, hogy elinduljon ezen a csodás
fölfedező úton, jelentkezzen mielőbb

Cím: Ajna Jóga – és Mozgásstúdió
1114 Bp, Bartók Béla út 80. I. emelet 2.

Időpont: február 24, szombat 15-18 óra

Részvételi díj: 5200,- Ft
Jelentkezés, további információ:
Heimer István
Okleveles Feldenkrais® mozgástanár
USA (Santa Fe, Maui) München, Bécs
Nemzetközi Oktatóképző
Honlap: www.feldenkrais-budapest.hu
E-mail: fstsbudapest@gmail.com
Tel.: (06-1) 344-1-333, Mobil: (06-20) 973-94-89

Az októberi Feldenkrais délután erről szólt:

Mi lenne ha … az alkalmazkodásról – ez volt október 28-án

“Az élet mozgás. Az élet egy folyamat. Amikor a folyamat minőségét javítjuk, az élet minőségét javítjuk.” M. Feldeknrais 

Mi lenne ha? Tudnánk hogyan alkalmazkodjunk!

Mi lenne, ha megnyerné a milliárdos főnyereményt…mi lenne, ha megvalósulnának az álmai…

Mi lenne, ha megtehetne bármit, amit szeretne?

Mi lenne, ha – erről én is sokat fantáziáltam… amíg el nem törtem a lábam egy lovas balesetben és megértettem mit is értett Feldenkrais azon a sokat idézett mondásán, miszerint „Az élet mozgás és mozgás nélkül elképzelhetetlen az élet.”

 Mi lenne, ha nem tudnánk megtenni, amit szeretnénkmi lenne, ha valamilyen váratlan esemény miatt nem tudna úgy mozogni, mint korábban…mi lenne, ha a mozgása lehetőségei eltűnnének?

És…MI LENNE, HA TUDNÁ, HOGYAN ALKALMAZKODJON!?!

Ezen a délutánon a Feldenkrais® módszer segítségével elkezdjük fölfedezni, hogyan tudunk alkalmazkodni, hogyan lehet a nehéz könnyű. Megértjük, hogy valaminek a hiánya új lehetőségeket is jelenthet. Kiderül, hogy a csésze, ami félig üresnek tűnt, valójában félig tele van új lehetőségekkel.

 MI LENNE HA ELJÖNNE EZEN A DÉLUTÁNON…ÉS MINDEZT FÖLFEDEZNÉ … ÉS MÉG SOK MÁST IS!?!

Már több százan megtapasztalták. Vélemények itt: Vélemények

Időpont: október 28, szombat
15-18 óráig.
Cím: Ajna Jóga és Mozgásstúdió, Bp. 1114. Bartók Béla út 80. I.em.
Kapucsengő 35kulcs3535
Részvételi díj: 5200,- Ft.
Jelentkezés, további információ: fstsbudapest@gmail.com,
Telefon: (1) 344-1-333, Mobil: (06-20) 973-94-89

 

Rendszeres tanfolyamok:

1. Ajna Jóga- és Mozgás Stúdió
Cím: Bp. XI. Bartók Béla út 80.
Órák: csütörtök 09 – 10 óráig
Részvételi díj: 9000,- Ft / 6 óra*, 1700,-Ft / alkalmanként.

2. Kájoni János Közösségi Ház
Cím: Bp. II. Szilfa utca 4.
Órák: kedden 10:00 – 11:00 óráig
Részvételi díj: 9000,- Ft / 6 óra*, 1700,-Ft /alkalmanként.

* 8 hétig érvényes

A tanfolyamokhoz folyamatosan lehet csatlakozni. Minden órán újat tanulunk!
A fenti tanfolyamok általában szeptembertől júniusig tartanak.

Előzetes érdeklődés ajánlott!

 3. Szombatonként 15-18 óra

Havonta, többé-kevésbé rendszeresen, szombatonként 15-18 óráig
Feldenkrais órák különböző témában.

 

Korábbi résztvevők írták:

Kedves István! Kicsit késve reagálok levelére, de annál több jó élménnyel:)
Nagy megelégedésemre az Ön jóvoltából a foglalkozás után rég tapasztalt egyensúlyba kerültem, könnyedén tudtam mozogni, a másfél órás hazaút után is tele voltam energiával és lelkesen állapítottam meg, hogy több mindent végeztem el este, mint máskor egy  egész nap folyamán.
Új a felismerésem ennek kapcsán, hogy nem kell a végletekig kihasználni a testem lehetőségei és nem kell mindenáron, görcsösen törekedni a tökéletességre.
Köszönet érte! Forrai Ágnes

Minden alkalommal elbűvöl, amit csinálunk. A gyakorlatok látszólagos egyszerűségük mellett csodálatosan hatnak. Ha nem velem történik, el sem hiszem, hogy a múltkori óra után elmúlt a vállfájásom! Üdvözlettel és köszönettel: Uhre Olescher Szilvia


“Néhány óra után olyan mozdulatokra lettem figyelmes, amiket már évek óta nem tudtam megtenni. Mintha megolajozódott volna az 55 éves szerkezet”. Anna. 

Már az első óra után, olyan testrészem is ellazult, ami már 10 éve egyre csak merevebb lett! Szerdán a föld felett lebegve mentem haza. A lábujjam hegyétől a fejem bújáig átalakultam. Annyira jólesett a séta, a mozgás. Annyira könnyű lettem! És nem csak a testem, a fejem is! Elszállt minden aggodalmam, minden fájdalmam. Hálásan köszönöm! Szabó Kata

A közvetlen hatások közül a hatalmas könnyedséget és nyugalmat emelném ki, ami rögtön érezhető volt. A hosszabb távú hatásokból hogy a gerincem háti szakaszának a mozgékonysága javult: könnyebben tudom fordítani a fejemet és a légzésem minősége is javult. Az edzésre is igyekszem átvinni az itt tanultakat: nagyobb odafigyelés a mozgásra és ezt hogyan vihetem át a hétköznapokra. Üdvözlettel és köszönettel a tanfolyamon kapott élményekért. Dr. Papp. Bence 

A mozgás szabadsága

FELD KÉP - GYEREKMit jelent az öregedés? Talán a szaporodó ráncokat, talán azt, hogy nehézkesen reagálunk a változásra? Ezt is, azt is, de a fő bűnős: a szokásaink. Ha automatikusan, gépiesen élünk a szokásaink rabságában, és ugyanazokat a mozdulatokat, ugyanúgy végezzük, az előbb-utóbb krónikus fájdalom kialakulásához vezethet.

Amikor megszokott mozdulatok helyett újakat tanulunk  és a Feldenkrais módszer® segítségével fölfedezzük hogy ugyanazt a mozdulatot nem egy, kettő, hanem akár húsz különböző módon is végre tudjuk hajtani, akkor hatékonyabban használjuk a testünket, elegánsabban mozgunk és kevésbé fáradunk el a nap végére. Kevésbé kopnak a csontjaink/ízületeink. Így leszünk lélekben és testben is fiatalabbak, erősebbek és hajlékonyabbak. Manapság többségünk sokkal fiatalabbnak látszik/érzi magát mint a szüleink, nagyszüleink – amikor egy 50 éves már idősnek számított. DE a lehetőségeinkkel korán sem élünk igazán.

És miért a baba? Mert a babáktól, kisgyerekektől is sokat tanulhatunk. Ha hagyják a babát, vagy megfelelő módon segítik, ahogy a világhírű gyermekgyógyász, Dr. Pikkler Emmi is tanította, akkor nem fog fölöslegesen erőlködni, fogcsikorgatva küzdeni.

Amennyiben kedvet érez, hogy elinduljon ezen a csodás fölfedező úton, jelentkezzen mielőbb!

A mozdulat, amit megtanulunk, automatikussá válik.

Legyen valaki akár sportoló, fogorvos, modell vagy kozmetikus… a napi rendszerességgel végzett egyforma mozdulatok jellemzőek lesznek ránk és ugyanakkor korlátot is jelentenek. Sérülés, trauma esetén rögtön igyekszünk minimalizálni a fájdalmat  és maximalizálni a kontrollt. Ebből a nem-tudatos alkalmazkodásból alakul majd ki a bicegés, a rossz testtartás, amit mindannyian jól ismerünk. Ha félünk a fájó lábbal lépni vagy óvjuk a vállunkat, a rossz mozdulat még a fájdalom elmúltával is megmarad.

Az hogy automatikusan tudunk mozogni, áldás és átok egyszerre.

A gondolkodás nélküli mozgás – ahogy lélegzünk, fűzzük be a cipőnket, vagy gesztikulálunk – egyszerre szabaddá tesz és ugyanakkor elválaszt minket a testünktől. Amikor már minden mozgás automatikusan történik, nagyon nehéz megváltoztatni hogyan viselkedjünk, hogyan reagáljunk.

A Feldenkrais® órán fokozatosan megszabadulunk ettől az automatizmustól. Minden óra egy kaland, egy fölfedező út, amikor megtapasztaljuk azt a képességünket hogyan tudunk könnyebben, kevesebb erőlködéssel mozogni hogy testileg-lelkileg szabadabbak lehessünk.

Élni a jelenben – A Lassítás Művészete 

„Amikor egy helyes lánnyal töltesz két órát, az két percnek tűnik. Amikor a forró tűzhelyen ülsz két image009percig, az két órának tűnik. Ez a relativitás.” Albert Einstein

Szinte Mindenki panaszkodik, milyen gyorsan repül az idő. Nincs időnk semmire. A nyugdíjasoknál sem jobb a helyzet. Sőt!
De ha Einsteinnek igaza van, akkor az idő is csak egyfajta érzékelés.
Minél gyorsabbak vagyunk, annál gyorsabban szalad az idő.
Mi lenne ennek az ellentéte? Hát a lassítás természetesen!
Jeremy Rifkin Időháború c. könyvében azt javasolja, hogy amikor az idő túl gyorsnak tűnik, a legjobb ha megállunk és megpróbálunk a ’jelenben’ létezni, ahol nincs is idő mert minden pillanat éppen most van.

Minden Feldenkrais óra lehetőség, hogy kicsit megállítsuk az időt. Mivel az órán lassan végezzük a mozdulatokat, gyakran megállunk, figyeljük és érzékeljük a testünket mindez csökkenti a stresszt és a szorongást, a rohanó életmód két következményét.

Ha mindenki lefeküdne időnként a padlóra és csak a légzésére figyelne, talán nem is lenne háború ?

Ha meg akarja mindezt tapasztalni, ha szeretne
kevesebb erőlködéssel, könnyebben,
kellemesebben élni, jöjjön el egy órára! Már az első óra után érezni fogja a különbséget!

Ahogy idősebbek leszünk, az életünk során ért események fizikai fájdalom, rossz testtartási szokások, stressz és korlátozott mozgásképesség formájában manifesztálódnak a testünkben. Az enyhe stressz jó hatással van mentális és fizikai hatékonyságunkra, de a krónikus stressz mérgező – mentális és fizikai betegségeket okozhat. Fokozott testi tudatosságra és relaxációs technikákra van szükségünk, hogy az
idegrendszerünk működését karban tartsuk. Ahogy tudatossá válnak gondolkodásunk és létünk nem-tudatos mintái, lassan megszabadulunk szokásaink rabságából.
Dr. M. Feldenkrais

Vélemények: Szeretettel ajánlom István óráit
Az autók olajcseréje lehet ilyen Simán, olajozottan és folyékonyan mozogni, fantasztikus !!
Igazi csoda és ez még “csak” a fizikai szint.
Szabó Kata személyi edző, Pilates stúdió, Pomáz

A Feldenkrais módszer® meghozta azt az érzést számomra, amelyben mozgás közben is el tudok teljesen lazulni. Nem a testem határait próbálgatom vele, hanem azt, hogyan érzem jól magam a bőrömben egy-egy mozdulat közben.
Tóth Barbara táncoktató

Comments are closed.