heimer

Miért Feldenkrais?

“Hogy a lehetetlen lehetséges, a nehéz könnyű és a könnyű elegáns legyen” M. Feldenkrais

Sok mindent kipróbáltam, tinédzser korom óta jógázom – amikor az még tiltott volt a hatvanas években. Gyerekkorom óta  sportolok, volt amikor heti 50 km-t is futottam, egyedül úsztam át a Balatont, túráztam a Himalájában, a Sziklás hegységben, Alaszkában és már a hetvenes években megismerkedtem számos alternatív mozgásterápiás módszerrel, mint pl. az Alexander technika vagy az Eutony, Rolfing és Tai Chi; de ahhoz fogható könnyedséget, amit néhány Feldenkrais óra után éreztem, sehol máshol nem tapasztaltam.

Ekkor határoztam el, Pamela Cordell, első tanárom biztatására, hogy elkezdem a 4 éves Nemzetközi Tanárképző tanfolyamot.

„Aki elkezdi, vigyázzon, mert alapvető változásokra számíthat!” – Figyelmeztet egyik amerikai oktató.
„Lehet, hogy csak a konyhát akarja kifesteni és elköltözik Hawaiira.”

Ez számomra különösen találó volt, hiszen két szemesztert Mauin (Hawaii) tanulhattam.

Nem véletlenül mondta Peter Brook, a világhírű színházi rendező, hogy Senkiről nem tudok aki úgy ismerné az emberi test működését mint M. Feldenkrais.”

Valóban a Feldenkrais leckék felölelik az emberi test működésének minden aspektusát. Kezdve a lábujjainktól egészen a kezünkig, de még a látásunk és a beszédünk sem marad ki a repertoárból, a több ezer ‘leckéből’.

“Ez egy egész életre szóló föladat. Ugyanannyi idő szükséges a testünk fölötti művészi uralomra, mint egy fizikusnak, zenésznek vagy bárki másnak aki a művészi tökéletességre törekszik. A jó mozgás azt jelenti amikor gondolkodás nélkül érzékeljük a kapcsolatot testünk különböző részei között.”
M. Feldenkrais

És tanítványaimmal együtt mindannyian egyre jobban érezzük magunkat és egyre egészségesebbek vagyunk ahogy múlnak az évek.

Sőt, ugyan kevesen hiszik el, de 4 év után (2022) csináltattam újra egy InBody Testösszetétel elemzést és csodák csodája, minden adatom jobb lett mint négy évvel korábban. Több izom, kevesebb zsír, jobb BMI… persze ehhez a Feldenkraison kívül kell a rendszeres jóga, a sport is.

Heimer István M.A. GCFP Feldenkrais mozgástanár, a módszert az USA-ban (Santa Fe, Maui), Münchenben és Bécsben tanultam a négy éves Nemzetközi Oktatóképzőn és 2006 óta tanítok itthon. 

Akiktől tanultam

Mindannyian Feldenkrais első, San Francisco-i tanfolyamának résztvevői voltak:

  • Jerry Karzen, Maui, Hawaii
  • Russell és Linda Delman Kailforniából
  • Ned Dwelle, Carl Ginsburgh, Myriam Pfeffer, Ivan Jolly, Jeremy Krauss – a legkiválóbb tanárok, akik világszerte oktatják a 4 éves Tanárképzők és a Mester Kurzusok résztvevőit.

Comments are closed.