Légzés a Feldenkrais módszer® alapján

Hányféle módszert hallott/próbált már, hogyan kell ’helyesen’ lélegezni? A Feldenkrais módszer® a légzéssel kapcsolatban sem mondja meg hogy mi a helyes légzés, hiszen különböző helyzetekben másképp lélegzünk, és ezzel nincs is semmi baj! A pontos utasítás helyett a Feldenkrais módszer® a különböző, sokféle lehetőséget mutatja/tanítja, hogy mindig a helyzetnek megfelelően tudjunk lélegezni.

Egy kis légző gyakorlat: Puha has

1.Teszt: kilégzés és számolás

Lélegezzen ki és közben gyorsan számoljon hangosan tízig, hadarva a szavakat: egykettőháromnégyöthathétnyolckilenctíz. Ejtsen ki minden számot, de hadarva. Számoljon egytől tízig egymás után. Egy kilégzésre hányszor tud elszámolni egytől tízig?

2. Nyomja ki a hasát és tartsa kinyomva

Feküdjön le, hajlítsa be a térdét, tegye a kezét a hasára, a köldök és a szeméremcsont között. Lélegezzen ki teljesen és nyomja ki a hasát minden irányba, lefelé, oldalra, teljesen kitöltve a medencét, a hasat, fölfelé is. Ebben a helyzetben tartsa vissza a lélegzetét.

Ismételje meg ezt néhányszor. Amikor úgy érzi hogy már elég, engedje hogy ’megtörténjen’ a belégzés. Érzékelje: amikor belélegzik, megemeli a mellkasát? ’Erőfeszítést’ tesz a belégzéskor? Próbálja elengedni magát és csak figyelje hogyan ’történik’ a belégzés.

3. Nyomja ki a hasát és tartsa kinyomva. Ismételje meg és számoljon háromig.

Várjon egy pillanatig, majd tegye újra a kezét a hasára, lélegezzen ki amennyire csak tud, kinyomva a hasát minden irányba és tartsa így. Most lélegezzen ki még egy keveset, tartsa így és számoljon háromig. Csak most lélegezzen be. Érzi ahogy beáramlik a levegő? A belégzést az életben maradás ösztöne diktálja. Amikor oxigénra van szükségünk, a szervezetünk gondoskodni fog magáról. Nincs semmi teendőnk, csak szabad utat kell adnunk.

Ismételje meg ezt többször.

4. Nyomja ki a hasát és tartsa kinyomva. Ismételje meg és számoljon háromig, majd köhögjön!

Újra nyomja ki a hasát minden irányba kilégzéskor, de most számoljon háromig és harmadszor is nyomja ki a hasát. Ezt az utolsó kilégzést kösse össze köhögéssel.

Ismételje meg ezt többször. Érzékelje hogyan áramlik be a levegő. Érzi a késztetést a belégzésre anélkül hogy bármit is csinálna?

5. Újabb teszt.

Ismét számoljon tízig kilégzéskor, hadarva a szavakat: egykettőháromnégyöthathétnyolckilenctíz, többször ismételve. Egy kilégzésre most hányszor tud elszámolni egytől tízig? Álljon föl és sétáljon. Hogyan lélegzik most? Hogy érzi magát?

Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .