m_feldenkrais_5Moshe Feldenkrais (1904-1984) Ukrajnában született, és már kora gyermekkorában kitűnt matematikai tehetsége. Apja könyvtárában falta a könyveket, különösen érdekelte a pszichológia és a természettudományok.

13 éves korában néhány falubelivel családja nélkül indult el Palesztinába, ahová 6 hónappal később jutottak el. Először (kivételes testi erejét kamatoztatva) építkezéseken dolgozott, később önvédelmet és matematikát oktatott, majd miután leérettségizett és elegendő pénzt gyűjtött, Párizsban ment ahol gépész és villamosmérnöki diplomát, majd doktorátust szerzett.

10 évig a Curie intézetben dolgozott a Nobel díjas Frédéric Joliot-Curie mellett. Számos tanulmányt publikáltak közösen. Párizsban ismerkedett meg Kano-val, a modern dzsúdó megalkotójával, akire olyan nagy hatással volt, hogy tanárt küldött a továbbtanítására.

Feldenkrais volt az egyik első fekete öves dzsúdós (1936), a párizsi dzsúdó klub megalapítója. A klub ma is működik több tízezer taggal Franciaország szerte. Párizsi tanulmányait az esti dzsúdó oktatásból származó jövedelméből finanszírozta. A II. világháború kitörésekor Angliába ment, ahol az angol haditengerészet tengeralattjárók elleni kutatását irányította.

Munkájával kapcsolatban minden nap hajóra kellett szállnia és a hajó állandó ringása következtében a korábbi, labdarúgóként szerzett térdsérülése már elviselhetetlen fájdalmakat okozott. Az egyik legkiválóbb angliai sebész operációt javasolt, de csak 50%-os esélyt adott a műtét sikerének. Feldenkrais – FM Alexanderhez és Pilateshez hasonlóan saját bajára keresve gyógyírt – úgy döntött, hogy inkább maga próbálja meg rendbe hozni a térdét. Az orvos figyelmeztette, hogy fél év múlva könyörögni fog majd a műtétért.

Nem így történt. Feldenkrais az emberi mozgással kapcsolatos minden elérhető könyvet áttanulmányozott: anatómiát, biológiát, élettant, kineziológiát, neurológiát, pszichológiát és antropológiát. Gyermekorvos feleségének segítségével tanulmányozta a gyermek fejlődését. Foglalkozott a jógával, nagy hatással volt rá Gurdjieff filozófiája, Milton Erickson, F. M. Alexander és Gerda Alexander (Eutony). Valószínűleg ő volt az egyik utolsó polihisztor, aki a zenéről, jogról, orvostudományról, pszichológiáról stb. szakemberekkel tudott magas szinten társalogni. Négy nyelven beszélt tökéletesen.

Comments are closed.