Aki legyőzte a gravitációt

Az embereket az különbözteti meg az állatoktól, hogy nekünk szinte mindent  tanulnunk kell.

Amikor megszületünk, az agyunk 350 grammot nyom, hasonlóan az emberszabású majmokéhoz. De míg az ő agyuk életük végére ’csak’ 450 gramm lesz, a miénk felnőtt korunkra az 1500 grammot is eléri. Az állatoknak hozzánk képest nagyon keveset kell tanulniuk. Amit egy okos gorillának egy életen át tudunk megtanítani, azt egy idióta élete első három hetében megtanulja.

Az állatok születésük pillanatától tudják mit és hogyan kell csinálni. Nekünk meg kell mindent tanulnunk, de a legfontosabb különbség, hogy választási lehetőségünk van. És a lehetőségeink ’szinte’ korlátlanok. Ha megfelelő körülményeket biztosítanánk a gyerekeknek, fizikai és szellemi téren is sokkal többre lennének képesek. Ha nem csak ’mondanánk’ az iskolában hogy figyeljenek, hanem meg is tanítanánk őket, hogyan kell figyelni, ha nem az erőfeszítést hangsúlyoznánk, hanem megfelelő körülményeket biztosítanánk – ahogy a Feldenkrais ® órán történik.

Nem hinném, hogy akár agyunk, akár fizikai képességeink 100 százalékát lehetne/kellene kihasználni, de biztos, hogy a fentiek figyelembe vételével többre lennénk képesek. Nem annyira a több, mint a szabad választás különböztet meg minket az állatoktól. Nem tudunk születésünk pillanatában úgy ugrálni a fákon, mint a majmok, de, mint az alábbi videó mutatja meg van a képességünk, hogy fölvegyük velük a versenyt. Meg tudunk tanulni gyönyörűen énekelni, csodálatos szobrokat, képeket alkotni vagy átevezni az Atlanti óceánon. .

És íme a videó, Aki legyőzte a gravitációt:

Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .