A tanulásról

 

Írta: Edward Yu

image009

“Az emberi szervezet összehangolt mozgásához mintegy 630 izom, 206 csont és 220 ízület áll rendelkezésünkre.

”Szinte minden felnőtt ugyanazt a mozgásmintát használja, amit gyerekkorában tanult meg. Ez azt (is) jelenti, hogy kevesen tanulnak/fejlődnek tovább tíz-tizenkét éves koruk után. Ráadásul a legtöbb mozgásminta, amit a nyugati ipari társadalomban tanulunk, nem teszi lehetővé hogy olyan erősek, hajlékonyak és kecsesek legyünk, amilyenek lehetnénk. Egy mexikói, kenyai vagy vietnámi faluban találkozhatunk idős emberekkel, akik olyasmire képesek, amit a mi sportos 20 éveseink sem tudnak mind megcsinálni.

De náluk is nagy különbségek vannak. Egyes gyerekeknek születésüktől fogva „tehetségük” van sportra, táncra. Hasonlóan vannak kimagasló képességekkel „megáldott” felnőttek is – csak meg kell néznünk néhány Youtube videót, vagy bekapcsolni a TV-t. De mit is jelent a tehetség? Genetikus „Isten-adta” áldás és így utánozhatatlan? Vagy van valami más, ami megkülönbözteti a gyerekeket, hogy ki mire képes és ez található meg a felnőtteknél is? És vajon a legtöbb felnőttnél miért található ugyanaz a mozgásminta – sokszor hibás – amit gyermekkorában tanult meg?

Neurológiai nézőpontból minden mozgás rendkívül komplikált…Az emberi szervezet összehangolt mozgásához mintegy 630 izom, 206 csont és 220 ízület áll rendelkezésünkre. A hatékony, gyors, erőteljes, könnyed és elegáns mozgáshoz minden izomnak pontosan a megfelelő hosszúságúra kell nyúlnia, pontosan a megfelelő pillanatban. Nem akármilyen teljesítmény! Az emberi test koordinált mozgása olyan bonyolult, hogy mai napig nem sikerült egy robotot szerkeszteni, ami ezt megközelítené.

A Feldenkrais módszer® pontosan ezzel a mozgással foglalkozik és a fenti kérdésekre ad hatékony választ. Idegrendszerünk tanulási képességét használva tanítja meg, hogyan lehetünk jobbak/hatékonyabbak az élet minden területén. Az ’egyszerű’ gyaloglástól a fogmosásig, de segít, hogy például egy muzsikus könnyebben, elegánsabban játsszon a hangszerén vagy egy atlétának hogy tíz másodperc alatt fussa le a 100 métert.

Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .