A mozgás gyógyít!

Ezt a karikatúrát találtam az interneten. A szöveg magyarul: „Valami nincs rendben – a levegő, a víz tiszta, rengeteget mozgunk, csak biot eszünk és mégsem él senki 30 évnél tovább.”

Amikor megmutattam néhány ismerősnek, megoszlottak a vélemények. Van, aki szerint őseink a húsevés miatt bűnhődtek, mások (paleo?) kétségbe vonták korai elhalálozásukat.

Hogy milyen hosszú az életünk az csak akkor számít ha van miért élnünk, vagyis milyen az ’életminőségünk’. Bizonyára mindannyian ismerik a régi viccet, amikor az orvos azt tanácsolja a betegének hogy tartózkodjon az alkoholtól, ne dohányozzon, ne egyen édességet… és akkor 100 évig fog élni. A páciens válasza, ’Ha így élnék, már most 100 évesnek érezném magam.’

Valójában mit is jelent az egészség? Tanulmányok sora bizonyítja hogy nem csak a táplálkozást. A barátok, a közösség, a hasznos élet, az értelmes munka mind szerepel a modern egészség profilban. Feldenkrais egyik (több is volt!) meghatározása szerint az egészség az a képesség, hogy a szervezet mennyire képes felépülni egy sokk után. Szerinte az egészség nem azt a képességet jelenti, hogy állni tudunk, hanem azt, hogy amikor fellöknek, utána milyen gyorsan tudunk fölállni.

Akár érzelmi sokk ér valakit amikor elveszíti az állását vagy a közeli hozzátartozóját, barátját, szerelmét, akár egy betegség vagy sérülés okozta sokk, vagy ’csak’ elesik, elárulják, az ezekből való gyors felépülés, az ellenálló képesség talán a legfontosabb az ’egész-ség’ szempontjából.

Az ’ellenálló képesség’ fejlesztésének egyik legjobb eszköze a mozgás. Lehet ez úszás, jóga, taichi, gyaloglás vagy tánc…a fontos, hogy szeressük! Ha a mozgás életünk szerves részét alkotja, biztos hogy jobban fogjuk magunkat érezni.

A Feldenkrais módszer ® ugyan nem sport, ’CSAK’ segít hogy MINDEN könnyebb és kellemesebb legyen. megtanítja hogyan használjuk a testünket koordináltabban, kevesebb erőlködéssel, ami a mindennapi életben és a sportolásban is hasznos lesz. Sőt! Talán nem meglepő, de még a szerelmi életünkben is!

Találkozunk a ’padlón’!

Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .