Alkalmazási területei

“A természetes fejlődési folyamattal keletkező új mozgási és észlelési képességet Moshé Feldenkrais „tudatosságnak” nevezte. Ezt a fogalmat használta az olyan tulajdonságok leírására, mint: rugalmas figyelem, éles elme, precíz mozgás. A tudatos cselekvés az adott tevékenység során magát a cselekvési folyamatot felfogó képességben rejlik – ez a jól körülírható adottság oly mértékben teszi lehetővé tetteink szándékainkhoz történő igazítását, hogy egész életünkben sikeresek lehetünk.”

Részlet Roger Russell: Hátat fordítani a fájdalomnak,
a Feldenkrais módszer gyakorlati alkalmazása című könyvéből

A tudatos mozgás képessége mindenki számára adott, aki kondícióján javítani szeretne. Napjainkban a Feldenkrais módszer számos területen a mozgásoktatás és terápia szilárd alkotóelemét képezi.

Fiatalok

esetében a Feldenkrais leckék segítségével sokoldalú marad, és nem szűkül be a tizenévesek fejlődés-térképe. A módszer iskolai oktatásban való beépítése lehetővé tenné, hogy minden gyermek egy életre megjegyezhesse az egészség megőrzésének módját.

Preventív módszerként felnőttek

számára a Feldenkrais módszer lehetőséget kínál arra, hogy mindenki saját érdekében tegyen valamit, és ezzel lényeges életminőség javulást érjen el. A betegbiztosító és a betegellátás tehermentesítése az egész gazdaság számára könnyebbséget jelent.

Az orvostudományban

is jelentős szerepe lehet. Szélütés, szklerózis multiplex, mozgásszervi sérülések vagy mesterséges csípőízület esetén döntő fontosságú az agy koordinációs kaszkádjának javítása. A Feldenkrais gyakorlatok a kaszkád minden egyes lépését fejlesztik. Nem csoda, ha ez a módszer az orvostudomány számos területén egyre nagyobb elismerésre tesz szert. Az USA-ban terápiaként történő bejegyzése folyamatban van.

Táncosok, színészek, zenészek, énekesek

a mozgáskoordináció finomításával és tudatos odafigyeléssel maximális teljesítmény nyújtására lesznek képesek. A Feldenkrais gyakorlatokkal minden művész számára elérhetővé válik az esztétikus előadásmódhoz szükséges gördülékeny mozgáskoordináció.

Sportolók

egyetlen sportágban sem lehetnek sikeresek erő és kitartás nélkül, az erõ irányítása azonban legalább ilyen fontos. A Feldenkrais módszer ugrásszerű teljesítményfokozást eredményez, és a sérülések is könnyebben kivédhetők.

A küzdősportokhoz

a Qigonghoz, Tai Chi-hoz, jógához és a meditációhoz testünkön kell uralkodnunk, és nyugalomra van szükségünk. A Feldenkrais gyakorlatokkal kifejlődik a test érzékelése, és nyugalmunk is fokozódik. Ezáltal e területeken egyszerűbben és sikeresebben hajthatjuk végre a gyakorlatokat.

Az idősek

Mozgását megrögzött szokások jellemzik. Fejlődés-térképükön mély völgybe kerültek, és mozgásuk sok tekintetben korlátozott. A kíméletes Feldenkrais gyakorlatok ideálisan elégítik ki igényeiket, és megkönnyebbülést hoznak számukra.

Comments are closed.