A módszer

A Feldenkrais® iskola és módszertan Európa egyik legpatinásabb mozgásfejlesztő és mozgást korrigáló rendszere. Megalapozása Dr. Moshe Feldenkrais (1904-1984) fizikus, mérnök, harcművész, tanár nevéhez fűződik, akiről kevesen tudják például, hogy többek között az első feketeöves dzsúdó mester volt Európában.

modszer01„Aki lazán és megerőltetés nélkül él a hétköznapokban, jobban le tudja gyűrni a stresszt, hatékonyabban képes fokozni sport- és művészi teljesítményét, képes megelőzni bizonyos betegségeket, enyhíteni a fájdalmat. A Feldenkrais módszer® az egyik leghatásosabb a mozgásszervi megbetegedések, az izommerevség, a krónikus fej- és ízületi fájdalmak esetében, balesetek és operáció után.”

Természetgyógyász Magazin

Amely mozgást tudatosan el tudunk végezni lassan, szinte minden porcikánkat érezve, azt a mozgást sokkal hatékonyabban hajtjuk végre automatikusan vagy gyorsan.

modszer02 Feldenkrais órák tematikusak, mégis egy filozófia, az ATM® áll mindenek mögött, legyen szó a csontjaink vázának helyretételéről, vagy az ún. „fordulási készségünk” javításáról. Olyan mozgásmintákat lassít és tudatosít, illetve ír újra relaxált állapotban, amelyeket kicsi gyermekként tanultunk meg, kísérleteztünk ki optimálisra.

„A Feldenkrais módszer® segítségével reális esélyünk van rá, hogy a modern kor egyik legkellemetlenebb mozgásszervi panaszától, a hátfájástól tartósan megszabaduljunk, és egyúttal egészségesebbé váljunk. Érdemes megpróbálni mindenkinek!” – Dr. Tóth János ortopéd szakorvos

A módszer segítségével koordináltabban, könnyebben fogunk mozogni és ez élsportolónak, táncosnak, zenésznek éppúgy hasznos, mint az idősebbeknek. Feldenkrais tanár foglalkozik a San Franciscói filharmonikusokkal (Paul Rubin) éppúgy, mint az amerikai válogatott atlétákkal (Edward Yu, aki tavaly nálunk is járt!), sőt még a Cirque du Solei világhírű akrobatáival is (Ivan Joly, Quebec, Kanada). És még hosszan sorolhatnánk.

Az elmúlt években tanítottam fiatalokat, idősebbeket, élsportolókat, táncosokat, zenészeket, színészeket. Tartottam szemináriumot zenészeknek (Nemzetközi Fuvola Kurzus, Győr), Pilates oktatóknak, kettlebelleseknek (RKC), jógázóknak, színészeknek, táncosoknak. Részletek a Vélemények oldalon találhatók.

modszer03A mindennapi életben a csontváz stabilitást és erőt adó funkcióját nem használjuk eléggé. Ha ’megtaláljuk’ a csontvázunkat, lehetőség nyílik, hogy új módon teremtsünk kapcsolatot a környezetünkkel. A Feldenkrais® Tudatosság Mozgás Által® módszer segítségével fölfedezzük, hogyan lehetünk ’csontvázilag tudatosabbak’ és ez által erősebbek és ugyanakkor könnyedebbek is.

A statika, annak belső érzékelése ÉS visszanyerése nem fejleszthető jobban, mint az ilyen típusú gyakorlatokkal. Ez az érem másik oldala: mert a feszítés mellett ott az ellazítás képessége, minél jobban megy ez utóbbi, annál több idegsejt segíti a (bármilyen) mozgást. Az alapkérdés mindig, mi a cél? Elérni egy karbantartási szintet az optimális, fájdalommentes, jó testműködéshez.

Nap mint nap új feladatokkal/problémákkal szembesülünk. Ha képesek vagyunk kis változtatásokra a napi tevékenységünk folyamán, akkor tanulhatunk valami újat a világról és főleg magunkról, és új lehetőségeket is fölfedezhetünk, ahogy szabadulunk a szokásaink rabságából. Erről (is) szól a Feldenkrais módszer®.

„Ahogy a szokásaink átveszik életünk irányítását, egyre kevésbé ’élünk’.”

Miguel de Unamuno (filozófus, író)

Comments are closed.