4 perces gyakorlat a hát/derék fájás ellen

image002Hányféle gyógymódot próbált már a hát/derék/váll fájásra? Mi lenne ha a megoldást belülről találnánk meg? Ami könnyen elsajátítható. Például a Feldenkrais® módszerrel.

Legklasszabbul akkor ültem, amikor évekkel ezelőtt egy kedves barátomnak kellett napokon át gépelnem és egy ócska puffra ültetett. Jobb mint bármelyik ’szakember’ által kifejlesztett ’csodaszék’.

Az ülés az egyik legmegterhelőbb, nem túl természetes állapot. A természeti népek inkább guggolnak és biztos kevesebb a derék és hát fájás. Az alábbiakban megtudhatja hogyan lehet kellemesebben ülni.

DE meg lehet próbálni a ’puffot’, vagy a gyógyászati segédeszközök boltjában kapható ’nagy labdát’ is. TV-t, ha muszáj, lehet akár a padlón ülve is nézni. És meg lehet tanulni ülni ’japán’ vagy ’indiai’ módón is.

És Ön hogyan szokott ülni? Vajon automatikusan alkalmazkodik a szék formájához amin éppen ül?

Ha igen, hogyan lehetséges hogy a szék többet tud mint Ön? Most például?

A mostani helyzetben tudna vajon órákig ülni anélkül hogy elfáradna? Hol érezné először a fáradtságot? A vállában? A derekán? A nyakán? A szemén?

Mi lenne ha most elkezdené megtanulni hogyan lehet kellemesebben, kényelmesebben ülni?

Ha kevésbé fáradna el? Ha nem fájna a dereka/háta/válla?

Próbálja ki ezt két egyszerű gyakorlatot most:

Ölelje át magát. Tegye a jobb kezét a bal vállára, a bal kezét pedig a jobbra

 1. Üljön a szék elejére mindkét talpa a padlón – mint a képen. Erőlködni kell, hogy egyenesen üljön. Nagyon? Vagy egyáltalán nem? Hol erőlködik? A csípő, a váll vagy a derék tájon?
 2. Ölelje át magát. Tegye a jobb kezét a bal vállára, a bal kezét pedig a jobbra. A könyöke a mellkason nyugszik.
 3. Emelje föl a könyökét a vízszintesig, majd vissza a mellkasra. Ismételje ezt többször (6 – 8 alkalommal), egyre magasabbra – erőlködés nélkül. Csak annyit ami egészen könnyen megy! Ami kellemes! Emelje a könyökét a plafon felé és jobban le a padló felé. A feje is kövesse ugyanezt az irányt hogy az egész gerincoszlop a farkcsonttól a fejtetőig részt vegyen ebben a mozdulatban. Érzékelje a medencét. Mi történik itt? Előre billen? Majd hátra? Engedje hogy megtörténjen.
 4. Jegyezze meg melyik kar van fölül majd tegye a kezeit a combjára és tartson kis szünetet. Érzékelje hogyan ül most? Változott valami?.
 5. Cserélje meg a karját hogy most a másik kar legyen fölül.
 6. 6. Ismételje meg az előbbi gyakorlatot, fokozatosan növelve a távolságot – erőlködés nélkül. Nem fontos hogy nagy legyen a különbség. A gerincoszlop mozgására, alakjára figyeljen. Ez nem ’streching’! Mindenki maga érzi hogy mi az ami kellemes és könnyű.
 7. Tegye a kezeit a combjára. Érzékelje milyen hosszú a háta. Változott valami?

Ölelje át magát és mozgassa a karját jobbra és balra

 1. Ismét ölelje át magát az előző módón.
 2. Emelje föl a karjait a vízszintesig előre.
 3. Fordítsa a könyökét balra, majd vissza középre. Persze a mellkas is fordul. Ismételje többször. Figyelje meg meddig tud fordulni erőlködés nélkül. A fejét is engedje fordulni a karjaival, mellkasával együtt. Tekintete legyen a horizonton. Mi történik a medencén? Engedje hogy mozogjon. Melyik ülőcsontra kerül a súly?
 4. Forduljon vissza középre és tegye a kezeit a combjára. Pihenjen kicsit.
 5. Ölelje át magát ismét, emelje föl a karját a vízszintesig és most fordítsa a könyökét jobbra és vissza középre. A fej és a mellkas is követi. Milyen messzire fordul? Engedje hogy a medence is részt vegyen a mozgásban.
 6. Pihenjen, tegye a kezeit a combjára.
 7. Ölelje át magát ugyanúgy. Emelje föl a könyökét a vízszintesig és fordítsa folyamatosan jobbra és balra, de most a fejét ne mozgassa. Nézzen egy fix pontra előre a falon. Érzékelje hogyan mozog a válla. A fej nem mozdul. Csak annyit csináljon ami könnyen megy.
 8. Tegye a kezeit a combjára és tartson kis szünetet.
 9. Ismételje meg a 7. pontban leírtakat, de most a fejét is fordítsa balra, jobbra a karjaival együtt. Milyen messzire fordul most? Változott valami? Lehet hogy nem lett nagyobb a távolság, csak könnyebben, folyamatosabban mozog. Mintha kicsit beolajozták volna.
 10. Hogyan ül most? Kellemesebb, könnyebb mint néhány perce? Tovább tudna így ülni? Mi változott? Hogy érzi magát?

Javaslat: Egy héten egyszer ismételje meg ezt két a gyakorlatot öt alkalommal a nap folyamán. Figyelje meg mi változik.

Russell Delman Feldenkrais oktató beszél a módszerről angolul:

Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .